LIVE TEXT | Război În Ucraina. Polonia reacționează la intenția amplasării de arme nucleare tactice în apropierea graniței sale cu Belarusul. Bloggerul ucis în Sankt Petrsburg implicat în propaganda jihadistă islamică

LIVE TEXT | Război În Ucraina. Polonia reacționează la intenția amplasării de arme nucleare tactice în apropierea graniței sale cu Belarusul. Bloggerul ucis în Sankt Petrsburg implicat în propaganda jihadistă islamică

Asasinatul lui Fomin ar fi fost un avertisment pentru Prigojin, care a pus la îndoială din ce în ce mai mult punctele centrale de discuție ale Kremlinului despre războiul din Ucraina și chiar a semnalat în mod public un interes pentru președinția rusă, fie în competiție cu Putin, fie ca succesor al acestuia.

UPDATE 06.34 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Surse ruse au susținut că forțele ruse au făcut câștiguri marginale la nord-vest de Kreminna, conform ISW.

UPDATE 05.41 Forțele ruse au continuat să atace Bakhmutul și împrejurimile sale. Conform ultimelor informații disponibile, forțele ruse au ocupat probabil uzina AZOM din nordul Bakhmutului, așa cum a evaluat anterior ISW, dar, forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu rachete asupra fabricii AZOM, pe 2 aprilie. Acolo, inamicul încearcă să angajeze nu numai „Wagnerienii”, ci și unitățile profesionale de parașutiști, conform ministrului adjunct al Apărării, Hanna Malyar. Ea a remarcat că pierderile nerezonabil de mari ale personalului inamic nu îi opresc și ei iau decizii din punct de vedere emoțional. „Apărătorii noștri trebuie să oprească înaintarea inamicului în condiții dificile”, a remarcat viceministrul și a adăugat că fiecare decizie militară ucraineană și fiecare pas este echilibrat.

image

UPDATE 05.07 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk. Purtătorul de cuvânt al Centrului de presă comun al Forțelor Direcției Tavriisk ucrainene, Oleksiy Dmytrashkivskyi, a declarat că forțele ruse s-au retras din poziții nespecificate în direcția Donețk. Forțele ucrainene au efectuat și o lovitură HIMARS împotriva unui depozit feroviar din Melitopol, regiunea Zaporizjia, aceasta fiind a treia lovitură ucraineană împotriva orașului în ultima săptămână.

image

UPDATE 04.42 Ministerul Apărării Regatului Unit a evaluat că o minoritate semnificativă dintre cele 200.000 de victime ale Rusiei în Ucraina se datorează disciplinei și antrenamentelor slabe în afara luptei, inclusiv din cauza consumului excesiv de alcool și a manipulării greșite a armelor de calibru mic.

UPDATE 03.55 Fostul oficial al Republicii Populare Lugansk (LNR) Rodion Miroshnik a negat raportul ISW de pe 1 aprilie, care îl citează pe Miroshnik că autoritățile ruse deportează copiii ucraineni în Rusia în cadrul schemelor de odihnă și reabilitare. Miroshnik a susținut că mamele și copiii din Horlivka, regiunea Donețk au mers la sanatoriile rusești pentru tratament medical. Miroshnik a negat că ar fi afiliat cu actualul regim de ocupație, susținând că nu a fost consilier al șefului LNR de un an. Serviciul de presă al Miliției Populare LNR l-a numit pe Miroshnik „consilier al șefului LNR” chiar în 29 ianuarie 2023. Miroshnik a susținut pe canalul său Telegram că a fost ambasador al LNR în Rusia chiar recent, pe 13 noiembrie 2022.

UPDATE 03.26 Autori necunoscuți l-au ucis pe bloggerul rus Maksim Fomin într-un atac deliberat și țintit în timpul unui eveniment într-un bar din Sankt Petersburg aparținând finanțatorului Grupului Wagner Yevgeny Prigojin, pe 2 aprilie. Imaginile de pe rețelele de socializare l-au arătat pe Fomin primind o statuie cadou de la o femeie din rândul publicului, care s-a prezentat ca sculptor cu câteva clipe înainte de explozie. Fomin făcea o prezentare publică la Street Food Bar #1 Café din centrul orașului Sankt Petersburg. Autoritățile ruse au raportat că explozia l-a ucis pe Fomin și a rănit 30 de membri ai publicului care s-au adunat pentru a-l asculta pe Fomin discutând despre experiența lui pe post de corespondent de primă linie. Evenimentul a fost anunțat ca fiind deschis publicului și a avut aproximativ 100 de participanți. Prigojin a confirmat că a oferit Street Food Bar #1 Café, mișcării ultranaționaliste ruse „Kiber Front Z”, pentru a organiza evenimentul lui Fomin și alte adunări naționaliste. Martorii au declarat că femeia care i-a prezentat statuia lui Fomin s-a identificat drept Nastya și a spus audienței că securitatea evenimentului a întrebat-o dacă în interiorul statuii se afla o bombă în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri. Martorii au remarcat că nu a existat totuși securitate la intrarea în eveniment și că explozia a avut loc în trei până la cinci minute după schimbul de cuvinte dintre Fomin și femeie. Surse din Ministerul rus de Interne au declarat presei de stat ruse că explozivul ar putea fi detonat de la distanță și că femeia sau alte persoane necunoscute ar fi putut fi responsabile pentru acest atac. Presa de stat rusă a publicat informații neconfirmate conform cărora poliția rusă a reținut-o în locuința sa din Sankt Peterburg, pe Daria Trepova, care fusese arestată anterior pentru proteste împotriva războiului din februarie 2022. Surse din Ministerul de Interne rus au mai dezvăluit că serviciile speciale ruse știau despre planuri de asasinat împotriva lui Fomin de mai multă vreme.

UPDATE 02.58 Oficialii și propagandiștii ruși au acuzat Ucraina că a organizat un „atac terorist” pentru asasinarea lui Fomin. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Kievul de asasinarea lui Fomin și i-a lăudat pe bloggeri ruși pentru acoperirea pe care au făcut-o prin știrile lor, acțiunilor de război, ignorând aparent faptul că Fomin și alți bloggeri critică în mod obișnuit Ministerul rus al Apărării (MOD) și Ministerul rus de Externe (MFA). Propagandista rusă Tina Kandelaki a declarat că Rusia trebuie să pedepsească teroriștii care încă mai au „putere, apă, căi ferate funcționale, restaurante și internet” – probabil referindu-se la ucrainenii care au supraviețuit campaniilor ruse de rachete împotriva infrastructurii energetice ucrainene în toamna lui. 2022 și iarna anului 2023. Propagandista rusă Margarita Simonyan s-a făcut ecou apelurilor lui Kandelaki, incitând la răzbunare împotriva Ucrainei pentru acest asasinat. [Bloggeri ruși au susținut că agenții ucraineni probabil au participat la evenimente similare, dând vina pentru atac pe forțele speciale ucrainene și pe eșecurile securității ruse.

UPDATE 02.24 Prigojin a declarat în mod ciudat pe 2 aprilie că nu va „învinovăți regimul de la Kiev” pentru moartea lui Fomin și a figurii ultranaționaliste ruse Daria Dugina, sugerând că agenții ucraineni nu sunt de fapt responsabili. Dugina a fost asasinată pe 20 august. Prigojin a remarcat că un grup de radicali neafiliați guvernului ucrainean ar putea fi responsabil pentru astfel de atacuri. Consilierul biroului prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a declarat că moartea lui Fomin a fost rezultatul luptelor interne și al competiției politice dintre actorii ruși.

UPDATE 02.04 Fomin a fost o figură proeminentă în spațiul informațional naționalist rus pro-război, deși nu mai mult decât alții. Fomin a fost un condamnat afiliat Wagner care a evadat din închisoarea din regiunea Donețk la începutul invaziei Rusiei asupra Donbasului în 2014. Fomin a pretins, de asemenea, că a servit în formațiuni armate proxy și și-a exprimat în mod regulat opiniile ultranaționaliste. El a păstrat un echilibru între loialitatea față de Wagner și cea față de președintele rus Vladimir Putin. Fomin a participat la evenimentul președintelui rus Vladimir Putin de anunțare a anexării a patru regiuni ucrainene, din 30 septembrie unde a declarat: „Vom învinge pe toți, vom ucide pe toți, vom jefui pe toți cei de care avem nevoie; Totul va fi așa cum ne place.” ISW a mai descoperit că Fomin a fost implicat în propaganda jihadistă islamică, probabil pentru a extinde eforturile de recrutare a Rusiei. Fomin a găzduit o emisiune TV cu un alt blogger proeminent, a apărut pe platformele mass-media de stat ruse și a participat la numeroase emisiuni de stat ruse. Fomin a condus, de asemenea, numeroase campanii de crowdfunding și recrutare, a promovat militarismul violent și a susținut ideologia lui Putin și obiectivele maximaliste de „denazificare” și „demilitarizare” a Ucrainei. Fomin și-a împărtășit ideologia și activitățile cu mulți alți bloggeri ruși și nu pare să fi fost o țintă demnă de o atenție specială din partea Kievului. O serie de bloggeri pe care ISW îi folosește și îi citează în mod regulat nu sunt doar corespondenți de război, ci și participanți la eforturile de finanțare, recrutare și promovare a efortului de război rusesc prin diverse organizații parastatale și private. Acest grup de bloggeri nu numai că vorbește, ci reprezintă și o circumscripție critică pentru efortul de război al lui Putin. ISW a apreciat de multă vreme că rolul pe care acești bloggeri îl joacă este un factor cheie care explică gradul surprinzător de toleranță pe care Putin le-a arătat până acum. Asasinarea lui Fomin ar putea fi o dovadă că toleranța lui Putin față de acești bloggeri, în general, scade, dar ar fi putut rezulta în schimb și din apropierea lui Fomin de Prigojin.

UPDATE 01.40 Asasinarea lui Fomin la barul lui Prigojin este probabil parte dintr-un tipar mai larg de escaladare a conflictelor interne ruse care îi implică pe Prigojin și Wagner. Fomin a participat la un alt eveniment la începutul zilei fără incidente, așa că se pare că atacul a fost organizat în mod deliberat într-un spațiu deținut de Prigojin. Consilierul biroului prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a declarat că moartea lui Fomin a fost rezultatul luptei și competiției politice dintre actorii ruși. Unii analiști politici ruși au speculat și că Prigojin ar fi trebuit să participe la evenimentul lui Fomin, deși nu există nicio confirmare a acestei speculații. Asasinatul lui Fomin ar fi fost intenționat ca un avertisment pentru Prigojin, care a pus la îndoială din ce în ce mai mult punctele centrale de discuție ale Kremlinului despre războiul din Ucraina și chiar a semnalat în mod public un interes pentru președinția rusă, fie în competiție cu Putin, fie ca succesor al acestuia. Biografia și comportamentul lui Fomin se aseamănă cu cele ale lui Prigojin, deoarece ambii au devenit figuri ultranaționaliste proeminente după ce au fost închiși și au primit grațiere.

UPDATE 01.16 Oficialii ruși ar putea intenționa să folosească asasinarea lui Fomin pentru a stimula autocenzura unei societăți civile ruse în creștere care pune sub semnul întrebării progresul războiului în baruri. ISW a observat anterior raidurile FSB în baruri din Moscova și Sankt Petersburg, lansate în martie pe baza acuzațiilor că indivizii din acele baruri acordau asistență financiară forțelor ucrainene și implicau minori în „acte antisociale”. Putin a instruit FSB să intensifice măsurile de contraspionaj și represiunea împotriva răspândirii ideologiei pro-ucrainene pe 28 februarie – un ordin care a fost folosit pentru a desființa adunările din barurile din Moscova și Sankt Petersburg. Mișcarea Kiber Front Z, afiliată lui Wagner, a condus de luni de zile discuțiile despre războiul din barurile deținute de Prigojin și este posibil ca acest asasinat să descurajeze oamenii să participe la evenimente similare. Acest atac poate fi, de asemenea, un efort de intimidare a altor milbloggeri afiliați lui Wagner.

ȘTIRE INIȚIALĂ Desfășurarea armelor nucleare în Belarus: cum este Polonia pregătită să reacționeze. Polonia este pregătită pentru o cooperare mai strânsă în cadrul acțiunilor NATO privind descurajarea nucleară, pe fondul deciziei lui Putin de a plasa arme nucleare în Belarus, a declarat șeful Biroului de Securitate Națională din Polonia, Jacek Ponocho, într-un interviu acordat agenției de presă germană dpa. Potrivit acestuia, țara își poate imagina o participare mai largă, dar desfășurarea armelor nucleare este o altă chestiune. „Polonia ar putea fi pregătită să-și extindă participarea și cooperarea în cadrul acțiunilor de descurajare nucleară a NATO și să-și asume responsabilitatea”, a spus el reporterilor. În martie, președintele rus Putin a anunțat că în Belarus se construiește o instalație specială de depozitare a armelor nucleare tactice. Uniunea Europeană a condamnat această decizie, amenințând cu noi sancțiuni. Președintele american Joe Biden a spus că o astfel de decizie provoacă îngrijorare. Ulterior, autoproclamatul președinte al Belarusului Lukașenko a spus că poate desfășura arme nucleare strategice pe teritoriul țării pentru a se proteja. Ieri s-a cunoscut că armele nucleare vor fi plasate lângă granița cu Polonia. În același timp, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, este convins că Putin are nevoie de permisiunea Chinei pentru a plasa arme nucleare în Belarus și este puțin probabil să o obțină.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă